Komend weekend is het weekend van de landelijke tuinvlindertelling. Tel jij ook (weer) mee?
Wist je dat in een gemiddelde (stads)tuin zeven vlindersoorten voorkomen? Door de vlinders in je tuin te tellen, help je de Vlinderstichting. Deze organisatie verzamelt al meer dan 25 jaar gegevens over vlinders.
De cijfers helpen om vlinders beter te beschermen; ze zeggen ook veel over hoe de natuur ervoor staat. Zo reageren dagvlinders bijvoorbeeld heel snel op het milieu en klimaatverandering.
Hoe?
Je loopt aandachtig een rondje door de tuin, schrijft op hoeveel vlinders je ziet en wat voor soort vlinders het zijn. Het kost je niet langer dan een kwartiertje.
Weet je amper het verschil tussen een citroenvlinder en een dagpauwoog? Heb je nog nooit gehoord van het oranje zandoogje? Geen probleem. Iedereen die zich
registreert als vlinderteller kan een herkenningskaart downloaden.
Ook de Vlindermee-app is een handig hulpmiddel. Hiermee vind je alle vlinders die in een (stads)tuin voorkomen. Je kunt op kleur, familie of naam zoeken.
Resultaten
De vlindertellers geven hun tellingen door via de website. Dat leidt tot kaartjes waarop je bijvoorbeeld kunt zien hoeveel mensen in de regio Roosendaal hebben meegedaan en hoeveel vlinders ze geteld hebben. Hoe meer mensen meedoen, hoe betrouwbaarder de resultaten.
Vlinder top-10 2014
Deze vlinders werden in 2014 het meest gezien in Nederland.
- kleine vos
- atalanta
- klein koolwitje
- groot koolwitje
- dagpauwoog
- bont zandoogje
- citroenvlinder
- klein geaderd witje
- muntvlindertje
- gehakkelde aurelia
Verrassend
Deelnemers geven aan dat de vlindertelling ze met andere ogen naar hun tuin laat kijken. Ook het gedrag van de vlinders is boeiend genoeg om een tijdje écht te kijken naar een zwiepend takje waar de vlinder zich aan vast klampt.
Ook kinderen vinden het meestal reuzeleuk. Ze doorzoeken de tuin alsof er paaseieren te vinden zijn, juichen bij elke vlinder en vermaken zich prima. Reken maar dat ze na een weekend vlinderexperts zijn!
Lees ook: