Nieuwe ronde doe-budgetten leefbaarheid provincie: dien je voorstel in

Foto: Nicole van Nijnatten

Kleine projecten die de leefbaarheid in een dorp, wijk of kern versterken, kunnen tot 15 oktober een aanvraag indienen voor de 2e ronde van de doe-budgetten.

Met de doe-budgetten wil de provincie Noord-Brabant kleine initiatieven steunen – projecten van inwoners zelf – die anders vaak niet van de grond komen.

Een project kan maximaal de helft van het benodigde bedrag via een doe-budget krijgen. Net als bij de 1e ronde dit voorjaar beoordelen de indieners elkaars voorstellen. Daarmee kunnen ze hun kennis delen en leren van elkaar.

1e ronde: vier projecten in Roosendaal

In de 1e ronde zijn 140 aanvragen ingediend, waarvan er ruim 50 subsidie hebben gekregen. Hieronder 4 projecten in de gemeente Roosendaal.

Het Bewonersplatform Nispen kreeg het maximale bedrag van €5.000 voor de aanleg van de Natuurbelevings-, Speel- en Beweegroute in de dorpskern. Ook de Dorpsraad Wouw kon rekenen op €5.000 voor de aanleg van rolstoelpaden in het dorp.

Stichting Leefbaarheidsgroep Heerle is bezig met het opzetten van een zorgproject zodat mensen langer zelfstandig in het dorp kunnen blijven wonen.  Hiervoor kreeg de stichting €2.500. Tot slot ging er ruim €900 naar de DE Toltuin voor het maken van een overkapping van zeildoek die bij evenementen gebruikt kan worden.

  • Lees de voorwaarden waar een aanvraag voor een doe-budget aan moet voldoen.

Goede ideeën

“Mensen weten heel goed wat nodig is om hun omgeving te verbeteren. Deze regeling is bedoeld om dergelijke plannen – die vaak niet eens zoveel geld kosten – van de grond te krijgen”, zegt gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur).

Volgens hem geeft het grote aantal inzendingen in de eerste ronde aan hoe zeer Brabanders bereid zijn om zelf aan de slag te gaan voor hun eigen leefomgeving. “Met deze regeling ondersteunen we initiatieven die heel dicht bij mensen staan.”

Evaluatie

Er is €195.000 beschikbaar. In december wordt bekend welke projecten subsidie krijgen. Na deze ronde wordt het werken met doe-budgetten geëvalueerd. Dan besluit de provincie ook of deze werkwijze in 2016 een vervolg krijgt.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen