Oplichting via collect call valkuil: bel geen buitenlandse nummers terug

Foto: John Bastoen / Flickr cc by-2.0

Word je gebeld door een 088-nummer of een buitenlands nummer en wordt er direct opgehangen? Bel dan niet terug. Dit kan je flink wat geld kosten.

De politie waarschuwt hiervoor op Twitter. De oplichters hopen dat mensen terugbellen naar een, zo blijkt later, duur betaalnummer. Slachtoffers komen met een torenhoge telefoonrekening te zitten. De politie adviseert dergelijke nummers nooit terug te bellen. Gebruikte nummers zijn onder andere:

  • +88233710400 of 0088233710400.
  • +4382090123258

Collect call valkuil

Overigens wisselen criminelen sneller van nummer dan de politie kan bijhouden. Dus ook andere 088- en buitenlandse nummers kunnen een collect call valkuil zijn. De oplichter hangt op voordat jij van een operator te horen krijgt dat het om een collect call gaat. Bel je terug, dan zijn de kosten automatisch voor de beller.

KPN legt uit op twitter: “Wees bij buitenlandse nummers altijd scherp. Als je geen telefoontje van een buitenlands nummer verwacht, bel dan niet terug.” Het gerucht dat ook de telefoon opnemen geld zou kunnen kosten, is precies wat het is: een gerucht, helaas aangezwengeld door KPN Webcare op twitter.

roosendaal.nieuws.nl vroeg het voor de zekerheid even na. Een KPN-woordvoerder reageert geschrokken: “Wij willen benadrukken dat opnemen geen geld kost. Nooit.”

Het is aan te raden niet terug te bellen naar onbekende buitenlandse nummers. – KPN

Lees ook:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden