Het belang van een goed voedingspatroon

Het sprookje van de droom die mogelijk uitkomt wordt een stuk serieuzer. Dingen als een goed voedingspatroon en een goede balans tussen al je activiteiten blijken minstens even belangrijk als fanatiek sporten te zijn.

Tussen het schrijven van mijn eerste blog, waarin ik me aan jullie voorstel, en het moment dat ik deze blog schrijf, zijn er toch wel een meerdere vloedgolven aan emoties voorbij gekomen. Ik ben nog steeds super blij dat ik de kans heb gekregen om onder begeleiding mezelf weer gezond en fit te krijgen, en ik ben hier nog steeds iedereen dankbaar voor. Naast deze blijdschap en euforie zijn er ook heel wat momenten van angst en nervositeit en van verdriet en boosheid geweest.

Van bekendmaking tot basistraining bij CrossFit Zuid

Na de erg sportieve dag op sportpark de Cromstrijen in Oosterhout, alwaar we de officiële weging en kick-off hebben gehad, begon het pas echt. Ik heb drie dagen lang het gevoel gehad dat ik in een harnas heb gezeten. Ik kon mijn bovenlijf amper bewegen van de spierpijn, maar het is precies wat men dan zegt: “Dan weet je pas écht dat je je spieren veel te weinig hebt gebruikt in de afgelopen jaren”.
Na deze drie dagen heb ik geprobeerd om alvast bij mijn vorige sportschool wat fitter te worden voor de basistraining bij CrossFit Zuid van 4 oktober 2016.

Benieuwd naar of ik überhaupt voor de start misschien al een klein beetje gewicht zou verliezen, ben ik na een paar dagen fanatiek op eigen houtje fitnessen eens op de weegschaal gaan staan, met de grootst mogelijke desillusie als gevolg… Ik was geen gram afgevallen… gelukkig niet aangekomen, maar ook helemaal niets afgevallen… Ik was echt zwaar teleurgesteld in mezelf en had er zwaar de balen van.. Dit deed me wel realiseren dat ik de trainingen met begeleiding nodig heb om mijn doelen te gaan bereiken.

Langzaamaan, nouja… eerlijk gezegd eigenlijk best wel snel, gaan de dagen voorbij en 4 oktober nadert met rasse schreden… In de tussentijd (wat beter) kennis gemaakt met Wendy Huybregts (deelneemster van vorig jaar en voor mij de ambassadrice vanuit de afvalrace) en met Daniel de Laat (van Breda & Roosendaal Nieuws) door lekker een drankje te doen op het terras.

En toen was het 4 oktober 2016 – De basistraining

4 oktober is voor mij sowieso elk jaar een belangrijke dag, want

  1. Het is wereld dierendag; en
  2. Mijn neefje is die dag jarig, en dit jaar werd ie 2… dus feest…

Maar dit jaar was het een hele andere dag als anders. Ik had eigenlijk helemaal geen besef van dierendag, en mijn neefje had ik het weekend ervoor al gefeliciteerd… Ik had deze dag een veel belangrijker en veel enger ding te doen… Deze dag was het voor mij D-Day… de dag van de basistraining, en (wat ik nog enger vond) mijn eerste coachingsgesprek met mijn coach Kevin.

De basistraining – Goed bewegen voor beginners

Ruim op tijd was ik bij CrossFit Zuid aanwezig. Ik had me thuis al omgekleed naar sportkleren zodat ik alleen schoenen hoefde te wisselen om mee te doen. Ik was toch al ontzettend zenuwachtig en (excusez-le-môt) “scheet 7 kleuren stront”. Eenmaal binnengekomen werden we door Leroy (de trainer van Luelle) gevraagd om mee te komen naar een zij-zaaltje alwaar de basistraining zou worden gegeven. Het zaaltje was enigszins spartaans ingericht. Nou ja… dat wilt zeggen.. het was een goed uitziend zaaltje, waar op de vloer een kunstgras mat was gelegd en er stonden een paar matjes aan de zijkant welke we eventueel zouden kunnen gebruiken mits echt noodzakelijk. En dat was het eigenlijk wel…

Bij binnenkomst in het zaaltje werd ons gevraagd om allemaal een kettlebell en een houten stok mee te nemen. Dit waren onze enige trainingsobjecten voor de basistraining. Al snel bleek dat de basistraining voornamelijk gericht was op het goed doen van de bewegingen. Dus bewegen op een dusdanige manier dat je je lichaam niet beschadigd of verkeerd belast. En dit was echt serieus best moeilijk… Simpelweg bukken op de juiste manier is zo ontzettend anders als we gewend zijn. Niemand in de groep die de basistraining volgde deed het direct op de juiste manier.. Maar ook het goed uitvoeren van een dead-lift of simpelweg een gewicht op de juiste manier oppakken is eigenlijk nog niet zo heel eenvoudig… Al met al, veel geleerd deze avond… en misschien wel de belangrijkste les… als je traint mag je de intensiteit voelen, maar je mag geen pijn voelen, want dan werkt het averechts.

Het Coachingsgesprek

Na de basistraining had ik met Kevin afgesproken om ons eerste coachingsgesprek te doen. Ter voorbereiding van dit gesprek had hij me gevraagd om een slaap en voedingsdagboek bij te houden. Ons gesprek raakte best veel vlakken, meer dan ik had verwacht. Kevin vroeg me hoe de afgelopen periode sinds de bekendmaking is gegaan, en hoe iedereen in mijn directe omgeving erop gereageerd had. Maar ook hoe het bij mijn echtgenote is gevallen, en hoe zij tegen mijn plannen aan keek.

Dit laatste had ik eigenlijk niet verwacht. Kevin vind het super belangrijk dat ik mijn doelen behaal, maar wel zodanig dat ik daarmee niet de rest van mijn leven verwaarloos. Hij gaf eerlijk aan dat mijn ambitieuze doel van 40 kilo verliezen misschien niet gaat lukken in de 180 dagen. Hij gaat voor een dusdanige manier van begeleiden dat ik niet alleen tijdens, maar ook na de afvalrace door kan blijven gaan met het nastreven van mijn doelen. Een heel belangrijk onderdeel hierbij is dat de trainingen en schema’s goed moeten passen in mijn leven, zodat ik deze nog 5 tot 10 jaar zonder probleem kan blijven volgen. Eerlijk gezegd vind ik dit een super goede insteek. Doel blijft -40 kilo, maar mocht het na dit half jaar -25 of -30 zijn, dan gaat de rest er nadien zeker nog af.

Ik wist al dat ik niet bijzonder veel at, en dat ik wel eens het ontbijt oversloeg of pas later op de dag nam. En dit gebeurde ook met de andere maaltijden… Ik hield mezelf dan voor dat het nou eenmaal niet anders kon in de hectiek van de moderne dag.

Als het druk is op kantoor en vergaderingen lopen uit, dan eet je toch gewoon iets later.. zo erg zal het niet zijn…

Laat dat nou net het allereerste beginsel zijn naar een goede levensstijl en de mogelijkheid tot afvallen… Als het lichaam steeds op andere tijden gevoed wordt (en dan het soort voeding nog even buiten beschouwing gelaten) dan kan het geen goed verbrandingspatroon aanhouden, en zal je niet afvallen…

In een notendop ging het bij mijn huidige eetpatroon mis op:

  1. Ik nam soms gewoon geen ontbijt;
  2. Mijn maaltijden waren nagenoeg nooit op +/- dezelfde tijd;
  3. Ik had maaltijden die niet voor me geschikt zijn (eiwit shakes om af te vallen)

Mijn huiswerk voor deze 2 weken bestaat daarom ook uit:

  1. Dagelijks 3 maaltijden nuttigen (en een maaltijd is iets waar ik op moet kauwen, dus geen shake)
  2. Elke maaltijd duurt 15 min
  3. Maaltijden steeds op +/- dezelfde tijd nuttigen -> STRUCTUUR!

En daarnaast ga ik 3x per week trainen bij CrossFit Zuid.

Conclusie: Basistraining viel mee, op naar de eerste echte training, en eerst mijn voedingspatroon normaliseren.

Christiaan en Luelle worden begeleid door CrossFit Zuid en dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. Wil je iets betekenen voor De Afvalrace, neem dan contact op. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen