Hema haalt melamine dinerbordje uit de handel

Foto: redactie

Hema stuurt een veiligheidswaarschuwing uit voor een melamine dinerbord. Bij gebruik komt er meer melamine vrij dan wettelijk is toegestaan.

Klanten worden opgeroepen het product terug te brengen. Ze krijgen vanzelfsprekend hun geld terug.

Blauw-groen met witte sterren

Het gaat om een groot blauw-groen bord met witte sterren, dat vanaf oktober 2014 te koop was. Het artikelnummer dat je op de achterkant kunt vinden, is 80.67.0040. Alleen de partij met lotnummer 9-2014 bevat teveel melamine; andere versies van het product zijn in orde.

Wel of niet teveel melamine?

Hema roept het bord uit voorzorg terug omdat er volgens de Belgische voedsel- en warenautoriteit (FAVV) teveel melamine vrijkomt bij gebruik van het bord.

Hema is het daar niet mee eens: de hoeveelheid melamine die vrijkomt ligt boven de wettelijke norm voor baby’s en peuters, maar het bord is niet voor hen bestemd, zegt het bedrijf. “De FAVV heeft de norm voor kinderen toegepast op een bord voor volwassenen”, aldus een woordvoerder.

De vraag is of je als bedrijf kunt voorschrijven hoe en voor wie klanten je product gebruiken.

Melamine-drama China

Melamine is een chemische stof die wordt gebruikt voor hard kunststof voorwerpen, zoals borden en bestek.

In 2008 werden tienduizenden kinderen in China ziek van melamine doordat zuivelbedrijven de stof toevoegden aan melkpoeder. Zo wilden ze verhullen dat de melk was aangelengd met water. Zes kindjes overleden.

Melamine is schadelijk wanneer de stof wordt ingeslikt, ingeademd of opgenomen door de huid. Naast acute verschijnselen van voedselvergiftiging kan langdurige blootstelling aan melamine leiden tot problemen met de voortplanting, blaas- of nierstenen en blaaskanker.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen