Schrijf je in voor een wandel- of fietstocht langs kunstwerken van Kees Keijzer

20 aug 2015, 8:12 cultuur
150820 zorg voor de oudere mens kees keijzer e1440050077591
Zaterdag organiseert het Tongerlohuys een wandeling door Roosendaal langs de werken van Keijzer. Zondag is er een wandel- en fietstocht door Roosendaal en Wouw.
Het Tongerlohuys in Roosendaal en Markant, concertzaal In Den Wouwdfluit en de Lambertuskerk in Wouw staan tot begin oktober in het teken van Kees Keijzer. De in Heerle in 1927 geboren Wouwse kunstenaar overleed 25 jaar geleden.

Kees Keijzer

Keijzer werkte als zoon van een smid het liefst met ijzer. Hij volgde een opleiding op Academie St. Joost in Breda
en is vooral bekend van zijn plastieken in ijzer en staal die je door heel Nederland tegenkomt.
In de periode 1955-1990 maakte Keijzer ruim 170 werken in opdracht. Je vindt ze voor scholen, kerken en openbare gebouwen. Of je vindt ze niet meer omdat ze zijn verplaatst of weggehaald.

Kunstwerken

In Roosendaal is onder andere het zes meter hoge plastiek 'Waakzaamheid' voor het voormalige gebouw van de GGD in de Burgerhoutsestraat bewaard gebleven. Ook 'Jeugdige Dynamiek' voor de Josephschool en 'Groeisels' voor de Jeroen Boschschool in de Kloosterstraat zijn van de hand van Keijzer.
In Wouw vind je het vroegste werk van Keijzers naast het Leonardushof ('Zorg voor de oudere mens', 1958). Ook voor Markant en in Heerle bij de kerk vind je Keijzer-kunst.

Wandeling

Zaterdag staat een wandeling door Roosendaal met architect Vic Wendel langs een aantal werken van Kees Keijzer op het programma. De wandeling duurt zo'n anderhalf uur.
  • De wandeltocht start om 14.00 uur bij Museum Tongerlohuys.
  • Kosten €3,50 per persoon.
  • Graag aanmelden bij het Tongelohuys via [email protected] of 0165-579827.

Fiets- en wandeltocht

Zondag kun je deelnemen aan een gecombineerde fiets- en wandeltocht. Vic Wendel fietst met de deelnemers langs het werk van Kees Keijzer in Roosendaal naar Wouw.
Op de Markt in Wouw neemt René Hermans het stokje over en gaat de rondleiding te voet verder. Na afloop is er een drankje in café In Den Veehandel. Het hele programma duurt ongeveer drie uur.
  • De fietstocht start om 13.00 uur bij Museum Tongerlohuys.
  • Kosten €7,50 per persoon, inclusief consumptie.
  • Graag aanmelden bij het Tongelohuys via [email protected] of 0165-579827.

Tentoonstelling IJzersterk

In Museum Tongerlohuys is nog tot en met 4 oktober de tentoonstelling IJzersterk te zien over het leven en werk van Keijzer. Naast beelden vind je er modellen, werktekeningen, schetsen, brieven en filmbeelden van Wouw uit zijn tijd.
  • Het Tongerlohuys is geopend van dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
  • Meer weten over de tentoonstelling? Kijk op www.tongerlohuys.nl .
Ook Wouw organiseert dit jaar allerlei activiteiten rond Kees Keijzer .

Lees ook: