De 18-jarige Demi van Overveld doet dit jaar voor de tweede keer haar havo-examen. "Dit jaar sta ik alleen voor economie een vijf. Maar ik weet dat ik de stof ken. Ik hoef het alleen nog maar te laten zien."
Natuurlijk zijn er deze dagen geen examens, maar voor de eindexamenleerlingen hoort ook dit lange weekend bij 'de eindexamenperiode'. Op
roosendaal.nieuws.nl gaan we daarom gewoon door met onze interviewreeks.
Demi vertelt
Woensdag begon voor Demi het Hemelvaartweekend al. Een luizenleven? Niet als je kijkt naar het programma van komende week: maandag geschiedenis, dinsdag Engels, woensdag kunstgeschiedenis én wiskunde A, en tot slot donderdag maatschappijwetenschappen.
Hoe gaan je examens tot nu toe?
Ik begon maandag met het vak waar ik vooraf het meest tegen opzag: economie. Maar ik was gelukkig best rustig. Het
examen was moeilijk, maar ging wel redelijk. Ik was niet de enige die het moeilijk vond. Er zijn veel klachten over binnengekomen bij het LAKS, zeggen ze. Nederlands dinsdag was goed te doen: de eerste tekst was wel erg lang, maar je kon de rest goed binnen de tijd af krijgen.
So far, so good dus.
Jaaaaaa! Vorig jaar stond ik er zo slecht voor. Met drie vijven was het eigenlijk wel duidelijk dat ik het niet meer zou halen. Maar dit keer gaat het zeker lukken. Er is niet echt een examen waar ik veel van verwacht, maar ik denk bijvoorbeeld dat Engels en maatschappijwetenschappen wel goed zullen gaan. Dat zijn heel het jaar al mijn beste vakken, samen met wiskunde.
Kijk je op internet naar de antwoorden om te zien hoe je ongeveer zult scoren?
Nee, dat doe ik niet. Ik ben bang dat ik - als ik een slecht punt heb volgens die antwoorden - bang word voor de rest van mijn examens. Ik raad mensen aan om pas na te gaan kijken op internet als ze klaar zijn met hun examens!
Ik neem aan dat je je diploma straks ook wel zult vieren.
Wat dacht je? Ik geef een groot feest voor al mijn vrienden. Daarna vakantie! Ik hoop ook veel te kunnen werken, zodat ik genoeg geld heb om lekker weg te gaan op de dagen dat ik niet hoef te werken. Ik hou er niet van thuis te zitten. Een middag naar het strand of naar een pretpark vind ik super. Ik hoop nog naar Parijs te gaan voor een paar dagen. En er staan ook al twee vakanties gepland, een met mijn ouders en de andere met twee vriendinnen.
Maar dat is allemaal pas na 11 juni, de dag van de uitslag?
Klopt. Dat kan ook niet anders, want vóór die tijd moet ik veel repeteren. Ik speel bij stichting Jong
Theater en ben zigeuner in 'De Klokkenluider van de Notre Dame'. Ik heb dit keer geen tekst. Daar heb ik bewust voor gekozen zodat ik me nog genoeg op mijn examens kan concentreren. De voorstellingen zijn begin juni.
Wat leuk! We plakken de poster onder het artikel, oké? En dan volgend jaar het studentenleven in.
Valt wel mee denk ik. Ik ga in Tilburg studeren en ga in ieder geval het eerste jaar pendelen. Om op kamers te gaan heb ik nu nog geen geld en Tilburg is niet ver weg.
Wat voor studie ga je volgen?
Communication International Music Events and Entertainment aan de Fontys Hogeschool. Het is een hele brede opleiding, gericht op de ideeën achter games, tv-programma’s, concerten, festivals. Ik houd van reizen en dingen verzinnen en organiseren. Je leert daar bijvoorbeeld ook festivals ontwerpen. Werken aan Coachella - een groot muziekfestival in Californië - staat bovenaan mijn lijstje.
En hoe ziet jouw leven er dan over tien jaar uit?
Ik hoop dat ik dan Amerika woon. Dat ik daar een goede baan heb die ik met veel plezier doe. Misschien kinderen en een lieve man. Maar ehh, moet ik daar nu al over nadenken?
Lees ook:
De Klokkenluider van de Notre Dame
- Schouwburg De Kring, door Stichting Jong! Theater , kaarten € 13,75.
- De première op 4 juni is al uitverkocht.
- Er zijn nog voldoende kaarten voor de voorstellingen op 5, 6, 7, 9 en 10 juni.
Het is 1482 en Parijs is in de ban van de zigeuners uit het oosten van Europa. Overdag geven zij met dans en muziek kleur aan de grauwe straten van Parijs, maar ‘s nachts bepalen gure bedelaars en listig dieventuig het straatbeeld van de stad.
Er ontvlamt een strijd tussen het volk en de barbaren die eindigt aan de voet van de Notre Dame. Terwijl de straten van Parijs rood kleuren, kijkt Quasimodo vanuit zijn klokkentoren neer op de brandende stad.
Een kleurrijk avontuur met live muziek door regionaal theatertalent.