De geboortedag van Nobelprijswinnaar Karl Landsteiner (1868–1943) is uitgeroepen tot Wereld Bloeddonordag.
Landsteiner, een Oostenrijkse arts, ontdekte in 1900 het bestaan van bloedgroepen. Hij verdeelde bloed in A, B, AB en 0. Toen werd duidelijk waarom vóór die tijd ongeveer één op de drie bloedtransfusies fataal afliep: er werd verkeerd 'gematcht'.
De eerste bloedbank werd opgericht achter de linies tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog besefte men dat ook in vredestijd bloedvoorraden veel levens kunnen redden. Onder leiding van het Rode Kruis is in de loop van de jaren een wereldwijd netwerk van bloedbanken opgezet.
10% van het donorbestand moet jaarlijks vervangen worden, bijvoorbeeld omdat donoren de grens van 65 jaar bereiken. Verder mag je als je zwanger bent geen bloed geven, net als vlak na een piercing, tatoeage of verre buitenlandse reis.
Daarom heeft Sanquin Bloedvoorziening, de organisatie die sinds 1998 in Nederland zorgt voor de inzameling van donorbloed, jaarlijks 50.000 nieuwe donoren nodig.
Sanquin kwam dit voorjaar negatief in het nieuws. Er zouden enorme winsten geboekt worden, want de prijs van bloed in Nederland zou veel hoger liggen dan in andere landen.
Sanquin brengt hier tegenin: "Het vergelijken met prijzen in het buitenland geeft geen zuiver beeld. De organisatie van de bloedvoorziening met alle bijbehorende kosten is per land verschillend." Een aantal verschillen:
Bloedvoorziening is een voorziening en geen markt. - Sanquin