Woordvoerder patiëntenfederatie: “Wij mogen wél in beroep tegen ziekenhuisfusie.”

Foto: redactie

Volgens Omroep Brabant en andere media mag patiëntenfederatie NPCF niet in beroep tegen de fusie van Franciscus en Lievensberg. Dat is onjuist, verklaart woordvoerder Thom Meens van de patiëntenkoepel tegenover roosendaal.nieuws.nl. “De zaak is vandaag alleen niet-ontvankelijk verklaard.”

“Wij mogen wel degelijk – en nog steeds – in beroep tegen de fusie. Omdat het voor de rechter niet helder was namens wie wij de zaak hebben aangespannen, heeft hij de zaak niet-ontvankelijk verklaard. Dat is pertinent iets anders dan wat Omroep Brabant beweert,” vertelt de woordvoerder van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Op eigen houtje

De NPCF handelde min of meer op eigen houtje. De koepel heeft de inwoners van Roosendaal en Bergen op Zoom niet bij de zaak betrokken. Ook de gemeenten zijn erbuiten gelaten. Waarom eigenlijk? “Natuurlijk ging het om deze specifieke fusie,” stelt Meens. “Maar tegelijk gaat het ons om toekomstige fusies en toekomstige patiënten. Het lijkt erop dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) elke fusie goedkeurt, zonder te kijken naar de gevolgen voor de patiënt. Dáár hadden wij graag met de rechter over gesproken. Helaas is het zover niet gekomen.”

Zelfde zorg als voorheen?

Franciscus Ziekenhuis en Lievensberg heten sinds 1 januari Bravis Ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft op dit moment vijf locaties. Naast de twee ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom is er een volwaardige polikliniek in Oudenbosch en twee kleinere poli’s in Steenbergen en Etten-Leur. Het ziekenhuis heeft verzekerd dat alle locaties blijven bestaan en dat het daarom dezelfde zorg als voorheen kan bieden.

De NPCF brengt daar tegenin dat je nu al ziet dat bij fusies van ziekenhuizen specialisaties vaak geconcentreerd worden op één locatie. “Patiënten die tot voor kort een ziekenhuis om de hoek hadden, moeten verder reizen. Dat is niet in het belang van de patiënt,” aldus Meens.

Eén ziekenhuis in de regio

Maar er speelt meer. Wanneer een ziekenhuis geen contract aangaat met een verzekeraar, moet de patiënt ergens anders heen. Met de komst van het Bravis Ziekenhuis heeft de regio in feite nog maar één ziekenhuis. Het kan dus voorkomen dat een patiënt ‘met de verkeerde verzekeraar’ naar Breda of zelfs naar België moet uitwijken.

Samenwerken oké, fuseren niet

In 2012 maakten de ziekenhuizen bekend te willen fuseren. De patiëntenfederatie begrijpt dat ziekenhuizen om allerlei redenen meer moeten samenwerken. De NPCF ziet alleen niet in waarom ziekenhuizen daarvoor moeten fuseren en is bang dat patiënten door de fusie hun keuzevrijheid verliezen.

De rechtszaak diende op 21 januari. Vandaag deed de rechter uitspraak. De NPCF weet nog niet of ze de uitspraak van vandaag gaan aanvechten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen