Budgetproblemen door wirwar (uit)betalingsdata

Foto: Flickr / 401(K) 2012 cc by-sa-2.0

De energierekening, de ziektekostenpremie en de huur of hypotheek. Vaste lasten die op vaste data worden afgeschreven. Als je daar gewoon een beetje op let, blijf je vanzelf uit de schulden. Was het maar zo simpel.

Wie met overheidsinstanties te maken heeft, krijgt vaak op totaal verschillende data zijn toeslagen en uitkeringen binnen. Veel mensen verliezen het overzicht. En dat heeft dan niet eens zoveel te maken met hun uitgavenpatroon.

Verschillende kalenders

Als op een vaste dag in de maand je loon wordt bijgeschreven en je niets te maken hebt met instanties, blijft je administratie vrij eenvoudig. Wie echter van zulke instanties afhankelijk is, komt terecht in een wirwar van ‘kalenders’.

Burgers raken er niet zelden door in de problemen, aldus Binnenlands Bestuur vandaag. Dit platform voor ambtenaren en bestuurders pleit voor meer eenduidigheid in (uit)betalingsdata.

Sancties

De zorgverzekeraar int de premie op de 9e van de maand. De woningbouwvereniging wil het geld op de 4e. De energiemaatschappij klopt rond de 25e aan. En dan heb je maar te zorgen dat er op die datum voldoende saldo is.

Een vergissing is menselijk maar ziet er door de ogen van een automatiseringssysteem meteen uit als fraude. Mislukt de incasso van de woningbouwvereniging, dan ligt er de volgende dag een brief op de mat. Natuurlijk moet je betalen, maar je krijgt meteen te horen wat de verdere procedure is – tot huisuitzetting aan toe.

Andere instanties komen (of dreigen) met boetes of schorten een uitkering op, en instanties pakken je niet fijnzinnig aan. Ook als er van opzet geen sprake is, brengen de dreigementen vaak slapeloze nachten met zich mee. En sancties bezorgen mensen nog meer problemen.

Salaris / uitkering

Wie een baan heeft, krijgt z’n loon ergens tussen de 22e en de 25e van de maand (de betaaldata zijn opgenomen in de cao). Dat geldt ook voor mensen met AOW, Wajong of WAO/WIA. De gemeente Roosendaal betaalt bijstandsuitkeringen rond de 10e uit.

Waar de Sociale Dienst per maand rekent, gaat de WW uit van termijnen van vier weken. De eerste betaaldatum is leidend voor alle volgende betalingen. Daarom is de betaaldatum voor iedereen anders en komt de uitkering niet op een vaste dag.

En dan…

De toeslagen van de Belastingdienst (huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget) komen op de 20e van de maand. De kinderbijslag (SVB) komt elke 1e dag van het kwartaal.

Het CAK berekent de eigen bijdragen voor thuiszorg en persoonsgebonden budget en heeft dertien periodes in een jaar. De eerste vierwekentermijn van 2015 begon op 29 december, de tweede op 26 januari. De dertiende en laatste periode telt vijf weken.

Het overzicht kwijt

Is het met die wirwar van data vreemd dat mensen het overzicht kwijtraken? Dat ze niet weten waar ze aan toe zijn? En dan hangt het van allerlei factoren af of ze budgetproblemen krijgen of niet.

Wat bijvoorbeeld meespeelt, is of je wel of geen spaarpotje hebt. Of je je dus een keer een vergissing kunt ‘permitteren’.

Laaggeletterden

De regio West-Brabant telt zo’n 26.000 laaggeletterden. Een groep die nog eerder in de problemen komt. Voor hen zijn brieven van instanties meestal niet te volgen.

Stel, je komt in de WW terecht. Je kunt je prima redden in het Nederlands maar leest dan op de website van het UWV:

Uw WW-uitkering wordt per 4 weken achteraf betaald. U krijgt uw WW-uitkering dus niet op een vaste dag per maand. De 4-wekenperiode start na de eerste betaling. De eerste betaling ontvangt u meestal na uw eerste periode WW van 2 of 3 weken.

Leuker kunnen we het niet maken, duidelijker wel?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen