Actiedag ‘Help Brabant mee op weg naar nul verkeersdoden’

Foto: redactie

Vandaag houdt de provincie een actiedag om de verkeersveiligheid onder de aandacht te brengen. De titel: Help Brabant mee op weg naar Nul verkeersdoden.

Noord-Brabant is koploper als het gaat om het aantal verkeersdoden. Vorig jaar kwamen er 100 mensen om bij verkeersongelukken. Dat is 17,5% van het totaal aantal verkeersdoden in Nederland.

Een mogelijke reden voor het hoge percentage is het feit dat Noord-Brabant en Gelderland van alle provincies het meest uitgebreide wegennet hebben. In elk geval is er voor de provincie genoeg reden om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid met een actiedag en een bijbehorende website.

  • Twitter mee over het onderwerp met hashtag #nulfie.

Verkeersveiligheid

De een legt veilige wegen en rotondes aan of stelt snelheidslimieten, de ander handhaaft verkeersregels of geeft verkeerslessen op school. Weer een andere partij verbetert de beveiligingstechnieken van auto’s of zet een campagne op tegen alcoholgebruik in het verkeer.

Uiteindelijk geven de verkeersdeelnemers de doorslag. Dat zijn de mensen die zich wel of niet aan de verkeersregels houden, die hun auto wel of niet laten keuren, handsfree zitten te ruziën over wat ze vanavond willen eten, met een koptelefoon op verdiept zijn in hun muziek of zonder uit te kijken oversteken.

Daarnaast moet je bij verkeersveiligheid ook aan fysieke aspecten denken. Een van de belangrijkste kenmerken van een goede chauffeur, is een goed reactievermogen. Test in enkele seconden je reactietijd. Verder moet je – om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen – goed kunnen zien. Met de oogtest van het Oogfonds meet je niet alleen scherpte maar ook diepte, kleur en interpretatie.

150617 Logo Brabant verkeersdodenCijfers

  • Om de drie dagen valt er in Brabant een dodelijk verkeersslachtoffer.
  • Van de 570 verkeersdoden in 2014 was driekwart man. Die man-vrouwverhouding is al jaren stabiel.
  • 37% van de doden is ouder dan 70 jaar. In 2000 vielen de meeste doden onder twintigers.
  • Sinds 2000 is het aantal verkeersdoden gehalveerd.
  • In 2014 kwamen 13 fietsende kinderen om jonger dan 15 jaar, net als in 2011 en 2012. Alleen in 2013 kwamen er ‘maar’ 5 kinderen om. Helaas zette die dalende trend niet verder door.
  • Ook onder motorrijders leek er even een daling te zien, maar in 2014 lag het aantal dodelijke slachtoffers weer op hetzelfde niveau als in 2011 en 2012.
  • Al jaren ligt het aantal omgekomen fietsers rond de 180.
  • 37% van de dodelijk verkeersongevallen bij 80-plussers gebeurt met de fiets.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen