Internationale Dag van de Vluchteling

Foto: redactie

Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan. Maar voor miljoenen mensen ter wereld ligt de realiteit anders. Roosendaal stond gisteren stil bij hun lot.

De Verenigde Naties hebben 20 juni uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vluchteling. Eind 2014 waren er wereldwijd bijna 60 miljoen mensen op de vlucht. 23.970 vluchtelingen vroegen vorig jaar asiel aan in Nederland. De meeste van hen zijn afkomstig uit Syrië en Eritrea.

Veel vluchtelingen vluchten uit angst om gedood of gemarteld te worden. Ze vluchten omdat ze een andere mening hebben dan de heersende macht. Velen komen uit oorlogsgebieden: hun bagage bestaat vooral uit trauma’s.

Asiel in Nederland

Van de asielzoekers krijgt lang niet iedereen een verblijfsvergunning. Tussen asielaanvraag en uitspraak ligt een onzekere periode die jaren kan duren.

Eenmaal afgewezen word je uitgezet. Sommige vluchtelingen blijven illegaal in Nederland maar zijn uitgesloten van alle overheidsvoorzieningen: ze mogen niet wonen of werken, en lopen het risico in vreemdelingendetentie terecht te komen.

Als je asielaanvraag wordt goedgekeurd, kun je beginnen een nieuw bestaan op te bouwen. Dat valt niet mee: een nieuwe taal, een onbekende omgeving en niet iedereen ontvangt je met open armen. Je mist je familie, je landgenoten en mensen die begrijpen wat je hebt doorgemaakt.

Aandacht voor vluchtelingen

Organisaties als VluchtelingenWerk, Vluchtelingen in de Knel en Amnesty International proberen vluchtelingen te helpen. Niet alleen met praktische hulp maar ook door aandacht te vragen voor de vluchtelingenproblematiek.

Gisteren was er op de Nieuwe Markt een herdenkingsbijeenkomst voor de vele omgekomen bootvluchtelingen. Meer dan honderd mensen waren op de herdenking aanwezig, waaronder veel vluchtelingen.

Onder begeleiding van live muziek werd een rubberboot – symbool voor de dobberende bootjes op de Middellandse Zee – naar het podium gesleept en werden fakkels aangestoken voor de vluchtelingen die verdrinken tijdens de overtocht.

Patricia Brunklaus, directeur van VluchtelingenWerk Brabant, en wethouder Polderman spraken de aanwezigen toe. Ook een Syrische vluchtelinge kwam aan het woord. Rick Pels van VluchtelingenWerk besloot de bijeenkomst met een gedicht van stadsdichter Leo Lotterman.

150620 Bijeenkomst bootvluchtelingen Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen