Op vakantie? Stop onderweg op tijd!

Foto: Sheffield Tiger / Flickr cc by-2.0

Bijna de helft van de Nederlanders die met de auto op vakantie gaan, rijdt de hele route in zijn eentje. En heel ’traditioneel’ is dat vrijwel altijd de man.

Brancheorganisatie BOVAG kwam in een onderzoek naar ons reisgedrag een aantal verontrustende feiten tegen.

Elke twee uur een kwartier rust

Na twee uur gaat je concentratie en reactievermogen achteruit. Daarom is het advies om elke twee uur zeker een kwartier pauze te nemen. Van de automobilisten die in hun eentje alle kilometers afleggen, houdt maar 15% zich daar aan. Eigenlijk stoppen we alleen om te tanken en voor een noodzakelijke sanitaire stop.

Cijfers

  • Een gemiddelde reis naar de zon is ruim 1100 kilometer (enkele reis).
  • 1 op de 5 autovakanties vindt plaats in eigen land.
  • 25% rijdt naar Frankrijk, gevolgd door Italië en Duitsland met 12 en 13%.
  • Als de caravan meegaat, zit Spanje daar met 16% nog tussen.
  • Zonder caravan naar Spanje rijden is minder populair (6%).

Pech onderweg

BOVAG vond het ook opvallend dat maar een kwart van de auto’s, caravans en vouwwagens vóór vertrek een onderhoudsbeurt krijgt. En dat terwijl 1 op de 3 ondervraagden aangeeft wel een pech onderweg te hebben meegemaakt.

Ook al is het de auto die letterlijk de kar moet trekken, toch is die controle ook bij caravans en vouwwagens hard nodig. Na een winter lang stilgestaan te hebben – niet altijd onder ideale omstandigheden – kan er veel onzichtbare slijtage zijn.

Doe die check

De organisatie vindt dat je het voor de kosten niet hoeft te laten. Veel garagebedrijven doen die extra check gratis voor vaste klanten of brengen hooguit een paar tientjes in rekening, terwijl je er veel ellende mee kunt voorkomen.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen