Bespaar tijd op de Franse tolwegen met de Tolbadge

Autoroute A39 - Péage de Dol Choisey
Autoroute A39 - Péage de Dol Choisey
Foto: TCY CC BY-SA 3.0

Met de ANWB Tolbadge Frankrijk betaal je elektronisch tol. Je hoeft dan niet meer te wachten bij de tolpoorten.

Vrijdag begint de vakantie. Die dag wordt het druk op de Franse wegen, zaterdag is het nóg een tikje drukker. De ‘officiële’ Zwarte Zaterdag valt dit jaar op 1 augustus.

Niet in de rij

Drukte op de Franse wegen betekent automatisch drukte bij de tolpoorten. Met een tolbadge kun je de wachtrijen omzeilen. Je mag met de badge namelijk over de speciale rijstroken voor elektronische betalers.

De grote tolpoorten zijn altijd bemand, maar op kleinere afritten heb je vaak geautomatiseerde tolpoorten. Ook daar, zoals voor het viaduct van Millau, kun je met de tolbadge sneller doorijden. Intussen werkt de ANWB badge ook bij zo’n 250 parkeerterreinen en -garages.

Waarom toch die tol?

Péage of tol is niet goedkoop. Je hoort er veel toeristen over klagen, maar er staat wel wat tegenover. De Franse wegen zijn goed onderhouden, en bij de parkings vind je dikwijls mooie picknicktafels en speeltuintjes voor de kinderen.

De tolpoorten staan er niet om te verdienen aan de toeristen. Ook de lokale bevolking betaalt péage. Dit komt omdat de Fransen geen wegenbelasting betalen.

ANWB-winkel

Je kunt de Tolbadge Frankrijk aanschaffen in de ANWB-winkels. In Roosendaal vind je die in de Roselaar. In Bergen op Zoom zit er eentje in de Arnoldus Asselbergsstraat.

De badge kost €9,50 voor ANWB-leden en €11 voor niet-leden. Verder betaal je in de maanden dat je de badge gebruikt €2,50 abonnementskosten per maand.

  • Bekijk hier alle voorwaarden van de Tolbadge Frankrijk.

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen