In het water bij de Gerard ter Borchstraat en een deel van de Vliet zijn blauwalgen aangetroffen. Het advies luidt: vermijd contact met dit water.
Dat meldt waterschap Brabantse Delta vandaag. Bij de Vliet gaat het om het gedeelte vanaf de Zwaaikom aan de westelijke Havendijk tot aan Gastelsveer.
Water bij de Gerard ter Borchstraat
Jeuk en buikkramp
Blauwalgen zijn bacteriën die giftige stoffen afscheiden. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of maag- en darmklachten - bijvoorbeeld buikkramp - als ze het water binnenkrijgen.
In zoet water komt vrijwel altijd een lage concentratie blauwalgen voor. Als het warm is, kan in stilstaand water de hoeveelheid blauwalgen explosief groeien. Er ontstaat dan een groene laag op het water.
- Laat je hond niet los in de buurt van het besmette water.
Hoe ontstaat het?
Blauwalgengroei ontstaat door afgevallen bladeren, lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. Beperk dus het gebruik van lokvoer, ruim hondenpoep op en strooi bij deze temperatuur geen brood voor de eenden.
Vissterfte
Blauwalgengroei is ook gevaarlijk voor de natuur en de waterkwaliteit. De bacterie haalt namelijk zuurstof uit het water. Hoe meer blauwalgen, hoe minder zuurstof er overblijft voor vissen en planten. Vissterfte kan het gevolg zijn.
Afkoelen
Als het water afkoelt, neemt de hoeveelheid blauwalgen af en wordt het water weer helder. Het waterschap controleert het water regelmatig op de aanwezigheid van blauwalgen. De gemeente plaatst borden bij het water om mensen te waarschuwen.
Lees ook: