Vanavond arriveren opnieuw zo'n 200
vluchtelingen in sportcomplex
Metsj Point. Het gaat net als begin oktober om crisisnoodopvang voor 72 uur.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente vorige week benaderd of Roosendaal nogmaals een groep vluchtelingen zou kunnen opvangen. De burgemeester heeft het verzoek aan de gemeenteraad voorgelegd die donderdagavond akkoord is gegaan.
Voorbereidingen
Er is direct begonnen met de voorbereidingen om de vluchtelingen goed te kunnen ontvangen. Denk aan het regelen van bedden, voedsel en gezondheidszorg. Ook zijn de ondernemers op bedrijventerrein De Stok geïnformeerd.
'Gesleep' met vluchtelingen
Toen in oktober de vluchtelingen naar Roosendaal kwamen, waren ze nog maar net in Nederland. Daarna zijn ze van de ene naar de andere sporthal gebracht: vijf dagen in Cadzand, drie dagen in Vlissingen en drie dagen in het Limburgse Maasbracht.
Vervolgens hebben ze een aantal weken gebivakkeerd in een leegstaande dansschool in Tilburg. Vorige week is de groep verhuisd naar een voormalig bejaardenhuis in de Tilburgse wijk Fatima. Hier kunnen de vluchtelingen drie jaar blijven.
Humaan?
Crisisopvang duurt maximaal 72 uur. Het zou niet humaan zijn vluchtelingen langer dan drie dagen in een gymzaal op veldbedden te laten slapen zonder enige privacy.
Veel mensen vragen zich af: is het dan wél humaan om de vluchtelingen van het ene veldbedje naar het andere veldbedje te verhuizen, met als enig verschil dat de sportzaal in een andere plaats staat?
Ook rijst de vraag: hoe efficiënt is het om steeds opnieuw een opvang in te richten en af te breken? Sommige gemeenten kiezen er daarom zelf voor bij het
COA opvang aan te bieden voor een periode van zes tot twaalf maanden.
Roosendaal houdt het voorlopig bij crisisnoodopvang. Na de opvang in oktober vroeg
roosendaal.nieuws.nlaan de gemeente of Roosendaal had aangeboden de vluchtelingen langer te laten blijven. Dat was niet het geval.
Dossier vluchtelingen