Partijen stellen vragen over topinkomens bij West-Brabantse zorginstellingen

Wiekendael, onderdeel van Groenhuysen
Wiekendael, onderdeel van Groenhuysen
Foto: redactie

Voor het vijfde jaar op rij heeft FNV Zorg en Welzijn een ranglijst van ’teveelverdieners’ in de ouderenzorg opgesteld. In deze ActiZ50 staan drie instellingen waar de gemeente Roosendaal zaken mee doet.

Door alle veranderingen in de zorg verloren in 2014 65.000 werknemers in de zorg hun baan. Thuiszorgmedewerkers moesten een flink deel van hun salaris inleveren. Veel huishoudelijke hulpen zijn van €12,50 per uur naar een tientje gegaan. Bruto.

Aan de top gaat het prima

De Actiz50 laat zien dat in 2014 de algemeen directeuren van Groenhuysen, tanteLouise-Vivensis en Thebe meer verdienden dan de minister-president.

150604 ActiZ50

  • H.A.W.M. Brons (Groenhuysen): €259.428
  • J.L.L Pelgrims (tanteLouise-Vivensis): €235.022
  • R. Stam (Thebe): € 224.195

Wet Normering Topinkomens

Om grenzen te stellen aan de inkomens van bestuurders, is de Wet Normering Topinkomens (WNT) ingevoerd. Tot nu toe maakt de wet weinig indruk: zorgdirecteuren weigeren vooralsnog iedere medewerking aan de uitwerking van de norm. Het is bekend dat de gemeente Roosendaal vindt dat zorgaanbieders zich aan de WNT moeten houden.

D66, GroenLinks, PvdA en SP stellen vragen

Klaartje Koenraad (GroenLinks), Ada Oudhof (SP), Maarten Vermeulen (D66) en Michael Yap (PvdA) willen daarom weten wat het college van de hoge salarissen aan de top van de drie West-Brabantse zorginstellingen vindt.

Verder willen de partijen weten of de gemeente met de zorginstellingen in gesprek gaat over de topsalarissen en hoe Roosendaal – samen met andere gemeenten in de regio – gaat zorgen dat de grootverdieners inbinden.

Als dat niet gebeurt: krijgt dit dan consequenties voor de contracten die de gemeente heeft of wil gaan sluiten met deze instellingen? Het college komt, als het goed is, tijdens de raadsvergadering van volgende week woensdag met een reactie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen