Twan Bearda bespeelt Roosendaals carillon Sint Jan

14 aug , 9:27 nieuws
img 20230528 wa0005
Op dinsdagavond 20 augustus vanaf 20:00 uur bespeelt Twan Bearda, beiaardier van de  Norbertijnen abdij van Grimbergen het carillon van de St. Jan.
We beginnen het concert met een sinfonia van Bach. Het is een feestelijk werk, één brok aanstekelijke energie. We vervolgen met een pianowerk dat velen bekend in de oren zal klinken: de sonatine van Beethoven, een geliefd repertoirestuk op de muziekscholen. De kern van het concert wordt gevormd door romantische beiaardmuziek. De preludia van Jef Rottiers zijn eerder onbekend; ze zijn nooit uitgegeven, maar in de archieven van de abdij van Grimbergen vonden we handgeschreven kopieën. We horen hier een selectie uit. Het zijn kleine, schilderachtige pareltjes in de bekende Mechelse romantische stijl. Ze worden afgewisseld met werken van Jos Lerinckx en van de onlangs overleden Kristaan Van Ingelghem. Op het eind van het concert horen we een vrolijke Weense wals.
Tot slot is het tijd om tot rust te komen met het bekende Wiegelied van Brahms. Voor één keer is de beiaardier niet beledigd als u tijdens het concert in slaap valt, integendeel.
Twan Bearda (1973) studeerde in 2002 af aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen. Hij begon zijn studie in 1991 bij Peter Bremer en later nam hij les bij Eddy Mariën en Boudewijn Zwart. In 2003 behaalde hij de eerste prijs in de prestigieuze Koninging Fabiola wedstrijd voor beiaard. Samen met Luc Rombouts, beiaardier van de universiteitsbeiaard in Leuven, vormt hij al vanaf het jaar 2000 het vierhandig duo “The Bells Angels”. Sinds 2009 bespeelt hij de beiaard van Grimbergen.
Luisteren kan vanaf een gezellig terras rondom de St. Jan of in concertvorm in de tuin van’ van Hasselt’ achter het Tongerlohuys, ingang Molenstraat. Programma’s aan toren en tuin gratis verkrijgbaar. Na afloop kunt u Twan ontmoeten onder aan de toren tegenover lunchboetiek ‘Festina Lente’ en nog gezellig napraten over carillons, de wereld van de klokken en de beiaardiers. Kortom een unieke gelegenheid om het Roosendaalse centrum op een zomerse muzikale manier te beleven, waarbij ook de beiaardfans uit Vlaanderen de weg naar Roosendaal steeds beter weten te vinden. Daarnaast zijn er iedere maandag de marktbespeling vanaf 14:00 uur zowel in het centrum en via live stream te volgen via you-tube kanaal, Carillon Sint Jan Roosendaal