Zelfmeetkiosk vanaf maandag als proef op polikliniek in Roosendaal

10 okt , 19:29 nieuws
zelfmeetkiosk bravis

Het Bravis ziekenhuis start maandag 14 oktober op de locatie Roosendaal met een proef met de zelfmeetkiosk. Op de poliklinieken cardiologie en interne geneeskunde worden patiënten gevraagd om voorafgaand aan hun afspraak enkele metingen uit te voeren in de zelfmeetkiosk. Doordat zij zelf hun bloeddruk, hartslag en gewicht meten, houdt de arts meer tijd over voor persoonlijk contact.
De zelfmeetkiosk bestaat uit een touchscreen, een weegschaal, sensoren en een zitbankje. De bediening is eenvoudig. De gebruiker krijgt via het beeldscherm stap voor stap duidelijke aanwijzingen. Bovendien staan vrijwilligers klaar om eventueel te helpen. Als de metingen zijn uitgevoerd, worden de resultaten afgedrukt op een bonnetje dat meegenomen kan worden naar de afspraak met de arts.
Betrokkenheid
Het zelfmeten vergroot de betrokkenheid van de patiënten bij hun eigen zorgproces. Door zelf te meten krijgen zij inzicht in hun eigen waardes en dat helpt bij het behouden van de regie over de eigen gezondheid. Daarnaast verlaagt de zelfmeetkiosk de werklast voor zorgmedewerkers. Zij houden meer tijd over voor andere zorghandelingen. De arts houdt meer tijd over voor persoonlijk contact tijdens het spreekuur.
Proef
Met de zelfmeetkiosk worden voorlopig de bloeddruk, de hartslag en het gewicht gemeten. Vanaf 14 oktober tot en met eind 2024 staat de zelfmeetkiosk als proef op de poliklinieken cardiologie en interne geneeskunde op de locatie Roosendaal. Bevalt het zelfmeten, dan blijft de kiosk en gaat hij op meer poliklinieken gebruikt worden.
Bravis is niet het eerste ziekenhuis dat de zelfmeetkiosk gaat inzetten. Bravis is een snelle volger in zorgvernieuwing. De zelfmeetkiosk maakt onderdeel uit van de Polikliniek van de Toekomst.