Moreno Hofland 5e op het NK wielrennen

29 jun 2015, 2:57 sport
150628 hofland 5e op het nk e1435539442271
Vorig jaar sprintte Hofland naar de beloftentitel. In zijn eerste jaar als beroepsrenner eindigt hij vijfde. Misschien had hij gehoopt op meer, maar dat zat er niet in.
Het was Niki Terpstra die in de straten van Emmen goud won. Op de finish ging hij zijn trainingsmaatje Ramon Sinkeldam voorbij. Danny van Poppel werd derde. Terpstra won ook in 2010 (Beek) en 2013 (Kerkrade) het NK.

Kopgroep pakt 18 minuten

Het grootste deel van de 253 kilometer lange etappe reed een kopgroep van acht voorop. Bert-Jan Lindeman, Reinier Honig, Bram Nolten, Gert-Jan Bosman, Patrick van Leeuwen, Kobus Hereijgers, Daan Meijers en Rene Hooghiemster hadden op een gegeven moment een voorsprong van zo'n 18 minuten.
Het peloton moest tempo maken, maar de ploegen bleven lange tijd naar elkaar kijken en om elkaar heen draaien. Pas in de slotronde werden de vluchters teruggehaald. En toen, in de massasprint, verraste Terpstra iedereen, ook zichzelf. Vanwege de achterstand op de kopgroep durfde hij niet op de zege te hopen. En, zo vertelt hij: "In de sprint is Sinkeldam me meestal te snel af. Dit keer niet."

LottoNL-Jumbo

LottoNL-Jumbo reed vandaag met de Roosendaalse Moreno Hofland als kopman. De ploeg wilde een serieuze gooi naar de titel doen. Vooraf zei Hofland dat iedereen z'n kansen moest grijpen, zolang zijn ploeg de overwinning maar binnensleepte.
In de kopgroep had LottoNL-Jumbo met Bert-Jan Lindeman een sterke troef. Toen de acht ingehaald werden en het duidelijk op een massasprint zou uitdraaien, was alle hoop op Hofland gericht.
Hofland had de pech dat met nog twee kilometer te gaan zijn ploeggenoot Dennis van Winden - bij wie de Roosendaler in het wiel zat - op de inmiddels natgeregende klinkers onderuit ging. Daardoor verloor Hofland zijn aansluiting. Hij had al zijn krachten nodig om het gaatje te dichten. En toen had hij, zoals hij later zelf zei 'zijn sprint al gereden'.
Toch scheelde het niet veel: Hofland werd vijfde in dezelfde tijd als de winnaar. Sebastian Langeveld, de winnaar van vorig jaar, kwam er niet aan te pas. Hij moest genoegen nemen met een 62e plek.

Lees ook: