Drakenbootrace levert recordbedrag op voor De Noodbank

Drakenbootrace 2015
Drakenbootrace 2015
Foto: Koen Mol

Afgelopen zaterdag werd voor de vierde keer de Drakenbootrace op de Vliet gehouden. Aan het eind van de dag kreeg Mirella Ruhl, oprichtster van De Noodbank, een cheque van 12.000 euro overhandigd.

Het was een stralende dag. Ruim vijfhonderd deelnemers en hun supporters verzamelden zich bij de roeibaan van de Roosendaalse Roeivereniging.

Niet ‘op de grote hoop’

In 2012 sloegen serviceclub Ronde Tafel 64 (RT64) en de Roosendaalse Roeivereniging de handen ineen. Ze wilden een sportief evenement organiseren om geld in te zamelen voor een Roosendaals of regionaal goed doel.

Penningmeester van RT64 Philip van der Eerden legt uit: “Wij voelen de meeste binding met lokale doelen. Voor dat soort goede doelen is 12.000 euro een prachtig bedrag waar ze veel mee kunnen doen en dat niet ‘op de grote hoop’ belandt.”

Zo koos de organisatie vorig jaar voor Stichting Paul die ervoor zorgt dat ook kinderen uit minima-gezinnen kunnen sporten. Met de opbrengst heeft de stichting ruim vijftig kinderen kunnen helpen.

Drakenbootvaren

Het drakenbootvaren is een oude Chinese traditie. Meer dan tweeduizend jaar geleden werden in de Zuid-Chinese valleien al drakenbootraces gehouden.

Het doel van de races was de goden gunstig te stemmen: die konden immers zorgen voor regen zodat de oogst niet zou mislukken. Daarnaast had de hardwerkende bevolking af en toe een verzetje nodig.

De teams

Een Roosendaals Drakenbootteam bestaat uit 12 peddelaars, 1 trommelaar en een door de roeivereniging geleverde, ervaren stuurman. Dit jaar namen 23 teams deel: bedrijventeams, vriendenclubs, noem maar op.

Van der Eerden: “We varen met vier boten. Er zaten veel mooie races bij. De trommelaar zweept de peddelaars op die in minder dan anderhalve minuut helemaal stukgaan.”

Al met al was het een prachtige dag met een interessante mix van sportiviteit, strijd maar vooral veel gezelligheid. De titel ‘Roosendaalse Drakenbootrace kampioen’ ging dit jaar naar het team van de Strandvijfdaagse.

De Noodbank

Stichting de Noodbank is een Roosendaalse organisatie. Sinds oktober 2013 helpt de stichting mensen die met een minimaal inkomen of zelfs zonder enige vorm van inkomsten rond moeten komen. De Noodbank helpt met zaken als kleding en speelgoed en is volledig afhankelijk van donaties (geld of spullen).

Lees ook:

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen