Judovereniging Garami bestaat 40 jaar: ‘Judo leert kinderen respect voor elkaar’

Foto: Garami

Gisteren bestond judovereniging Garami uit Heerle 40 jaar. Morgen wordt het jubileum gevierd.

Op het programma staan de nodige sportieve activiteiten voor de judoka’s en een familiemiddag. ’s Avonds is er vanaf acht uur een receptie voor leden en oud-leden in sportzaal Harella. Ook zijn er vertegenwoordigers overgekomen van een aantal Engelse clubs waar Garami nauwe banden mee heeft.

Handbal, voetbal of…

Secretaris Masja van Leeuwen blikt terug: “Tot 1975 kon je in Heerle kiezen tussen voetbal en handbal. Toen meneer Verstraten besloot een judovereniging op te richten, waren er meteen zo’n dertig leden.”

Enkele jaren geleden is de club van De Schalm verhuisd naar Harella. “Dat is natuurlijk een prachtige accommodatie. We huren de zaal op de zaterdagochtend, en dan trainen eerst de junioren en daarna de senioren. We hebben een vaste trainer, Ton Bouterse. Hij is al een jaar of twintig aan de club verbonden.”

Tijden veranderen

Van Leeuwen: “Op het hoogtepunt hadden we meer dan honderd leden. Dat is langzaam teruggelopen. Sinds een aantal jaar zitten we rond de 25 actieve leden. Maar het belangrijkste is dat dat aantal stabiel is. Kinderen stoppen omdat ze een weekendbaantje krijgen of wat dan ook, maar er komen ook nieuwe leden bij.”

“Kinderen kunnen tegenwoordig kiezen wat ze willen, ook buiten Heerle. En het aanbod is groot. Daarbij heeft judo weinig echte helden, hoe goed Nederland ook presteert. Na het WK wil elk kind voetballen. Of kijk wat Epke Zonderland voor het jongensturnen betekent.”

Respect voor elkaar

Garami is een gezellige club, vindt Van Leeuwen. “We proberen kinderen op recreatief niveau aan het sporten te krijgen. We zijn laagdrempelig en iedereen mag drie weken gratis proberen. Niet elk kind is geschikt voor judo. Judo vraagt geduld, maar ook nieuwsgierigheid. Judo is een groeiproces.”

“Maar het belangrijkste is toch wel het respect dat kinderen bij ons leren. Respect voor de tegenstander is een van de mooiste aspecten van judo,” meent Van Leeuwen. “En we hopen altijd dat kinderen dat respect meenemen in hun dagelijks leven.”

Enthousiaste vrijwilligers

De enthousiaste Van Leeuwen is zelf ook judoka. “Mijn opa, mijn vader, ikzelf en mijn kinderen: we zijn allemaal opgegroeid met judo.” De secretaris staat zelf niet meer op de mat, maar betekent vanaf de zijlijn veel voor de club.

Louisa Verstraten, de huidige voorzitter, is de dochter van de oprichter van Garami. “Daaraan kun je zien dat liefde voor judo vaak van generatie op generatie overgaat,” lacht Van Leeuwen. “Louisa heeft het stokje overgenomen van Wim en Anny Snoeijers. En die mogen best genoemd worden, want zij hebben Garami meer dan twintig jaar met veel liefde voor de sport en voor de club geleid.”

Activiteiten

De club probeert zichtbaar te zijn. “We doen aan alles mee, zoals aan Sjors Sportief, waarbij leerlingen van de basisschool kennis kunnen maken met allerlei sporten. Ook hebben we vorig jaar demonstraties op De Stappen in Wouw gegeven.”

“En dan is er nog ons Sinterklaastoernooi, dit jaar op zaterdag 21 november. Dat toernooi organiseren we al jaren. Dus na het jubileumfeest gaan we daarmee aan de slag,” knikt Van Leeuwen.

De tijd vliegt. Voor je het weet, ben je veertig jaar verder.

Lees ook:

150904 40 jaar Garami 1

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen