112

Tekno-krakers gearresteerd

Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

De piratenvlag verhuisde van dit pand aan de Ettenseweg via de Oostelijke Havendijk naar een bedrijfspand op Scherpdeel. Tot gisterenavond.

De politie heeft de tekno-krakers Melanie, Sandrine en Coen gearresteerd.

Details over de aanhoudingen zijn er nog niet. Coördinerend wijkagent Dré van Roomen reageerde even na middernacht op een vraag van ons: “De foto zegt genoeg. Ik ga er van uit dat een persberichtje volgt.”

Tekno-krakers

De drie houden van house en vooral van tekno, vandaar hun bijnaam ’tekno-krakers’. De kraakgroep is al een jaar of drie bij elkaar en heeft intussen een wand vol geluidsboxen die heel wat decibel voortbrengt.

Een ton schade

Acht weken lang huisden de krakers in het gebouw van de BNR-groep. De eigenaar vond voor het pand aan de Ettenseweg een nieuwe huurder. Hij diende bij de rechtbank een ontruimingsverzoek in. De rechter noemde de zaak ‘niet brandend’ en besloot de krakers nog tijd te geven voor één housefeest.

Dat is gebeurd. Maar er gebeurde meer. In totaal is er voor een ton vernield. Bewijzen wie wat precies heeft gedaan, zijn er niet. Daarom kon de politie niets doen en kan de eigenaar de kosten niet op de krakers verhalen.

Feestje afgekapt

Na het feest vertrokken de krakers. Op zoek naar iets beters waren ze een paar nachten ’te gast’ in het oude pand van WNL Staal aan de Vliet. Daar gaven ze ook meteen een feestje, maar dat werd door de politie afgekapt.

Scherpdeel

Met hun geluidsboxen zijn de krakers naar Scherpdeel verkast. Het voormalige pand van Bruynzeel Vloeren zou – aldus de kraakgroep – heel geschikt zijn voor bewoning. Ze zagen er voor zichzelf een wat meer permanente oplossing in.

De politie lijkt die illusie gisterenavond, even na elven, verstoord te hebben. De vraag is: en nu? De politie zal de arrestanten vermoedelijk niet lang kunnen vasthouden en ze dan op straat zetten.

De wet en kraken

Tot 2010 was kraken niet illegaal. Wanneer een pand langer dan een jaar niet in gebruik was geweest, werden krakers niet vervolgd. Sinds 1 oktober 2010 is de Wet kraken en leegstand van kracht en is kraken verboden. Ontruimingen worden wel acht weken van tevoren aangekondigd.

Voorstanders menen dat kraken dé oplossing is in tijden van woningnood of bij een gebrek aan betaalbare huurwoningen. VICE noemt de kraakbeweging ‘een van de bijzonderste subculturen van Nederland’.

Meer aan de hand

Op welke grond de politie gisteren heeft kunnen ingrijpen, is niet duidelijk. De groep zat pas net in het pand, dus een aangekondigde ontruiming was het in elk geval niet.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen