Basisschool De Steiger spaart mee: hoe een dopje kan rollen…

Dennis in de doppen
Dennis in de doppen
Foto: De Steiger

Dennis (7) zit op basisschool De Steiger in Stampersgat. Zijn moeder las op roosendaal.nieuws.nl het artikel over de doppenactie van KNGF. Dennis vindt de actie ‘heel goed’ en stapte daarom naar het hoofd van de school.

roosendaal.nieuws.nl richt zich op de gemeente Roosendaal, maar onze bezoekers komen overal vandaan. Zo las Chanine Valentijn uit Stampersgat het stuk over de doppenactie en dacht: “Kleine moeite, ik spaar mee.”

Al snel was het zoon Dennis die zei ‘Mam, die mag niet in de prullenbak’, en ‘We moeten het dopje wel eerst afwassen hoor’. En hij heeft gelijk: om schimmelvorming te voorkomen, vraag KNGF Geleidehonden mensen de doppen even af te spoelen.

Draag je dopje bij!

De actie in het kort: plastic doppen van frisdrank, sauzen en tubes zijn gemaakt van gemakkelijk recyclebaar plastic. KNGF krijgt daarom voor een kilo doppen veel meer dan bijvoorbeeld de gemeente voor een kilo ongesorteerd plastic afval.

Met het geld betaalt KNGF de opleiding van blindengeleidehonden. In Roosendaal kun je je verzamelde doppen inleveren in de speciaal daarvoor bestemde kliko voor het huis van Karin Henkelman, Mathildadonk 81.

Heel de school spaart

Dennis uit Stampersgat is praktisch aangelegd. Toen zijn moeder vertelde dat er héél veel doppen nodig zijn voor één hond, dacht hij: dat kan sneller. Hij vroeg zijn moeder de flyer over de actie uit te printen en stapte naar het hoofd van de school.

  • Tip van Dennis: Laat mensen de flyer zien.

Juf Benita, het schoolhoofd, ziet hem nog binnenstappen. “Staat hij daar, helemaal alleen. Dat vind ik zó stoer, dat zo’n joch met zo’n initiatief komt. Dus dan zeg ik geen ‘nee’. Bovendien, als iets vanuit de leerlingen zelf komt – daar gaat het me om – heeft het meteen een enorm draagvlak.”

“Tja, en nu spaart dus de hele school,” lacht ze. “Kinderen vinden het fantastisch: de actie is heel concreet. Twee jaar geleden hebben we met de school een actie voor politiehonden gehouden. Dat was ook een groot succes. Dankzij Dennis en z’n doppen overwegen we nu om het KNGF volgend schooljaar tot schooldoel te maken.”

Hoe een dopje kan rollen!

Dennis in de doppen

Tijd om met de doppenspaarder zelf in gesprek te gaan.

Hoe hoorde je van de actie?
Mama had het op de computer gelezen.

Vond je het niet een raar idee: plastic doppen sparen voor een hond?
Nee, eigenlijk niet.

Maar je dacht: dat gaat sneller als de hele school meedoet.
Ja, zoiets. En de eerste zak is al vol en we zijn al aan de tweede zak bezig.

Dus toen was je naar het hoofd van de school gestapt, naar juf Benita?
Ja. Mama had dat briefje uitgeprint en dat liet ik zien. En toen zei ze dat ze het heel stoer vond dat ik kwam, en dat ze het ook een goede actie vond.

Dat vind ik zó stoer van zo’n joch – Juf Benita

Heb je het toen ook in de klas verteld?
Ja, toen we in de kring zaten. En de anderen vonden het ook meteen heel leuk en goed dat we gingen sparen.

Wat weet je over blindengeleidehonden?
Nou, die doen van alles. Ze brengen de krant en helpen met oversteken.

Houd jij eigenlijk van honden?
Jaaaa. We hebben er zelf drie: Mikey, Urby en Binky. Maar dat zijn niet zulke grote honden hoor.

Kunnen die ook de krant brengen of je helpen met oversteken?
Nee joh, natuurlijk niet. Maar het zou wel veel handig zijn. Eigenlijk wilde ik onze hond Hulk noemen maar dat mocht niet. Omdat het maar een kleine hond was.

Een Hulk is wel echt een held. Zou die naam wel passen bij een blindengeleidehond?
Ja… Ik dénk het wel, maar ik weet het niet zeker.

150609 Geleidepup KNGFKNGF is er blij mee

Toen het KNGF hoorde van Dennis’ actie, kreeg de redactie dit hondje toegestuurd om namens het KNGF aan Dennis te geven. Met een kaart erbij waarop staat: “Voor onze jonge doppenspaarder. Bedankt!”

Lees ook:

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen