Vergroot de hoop: snoei je taxus en help een kankerpatiënt

Foto: Notafly cc by-sa-4.0

Wist je dat bij de helft van alle chemotherapieën geneesmiddelen op basis van taxus worden gebruikt? Je weet wel, die struik die je in bijna elke tuin ziet staan.

De actie ‘Vergroot de hoop‘ vraagt je het snoeisel apart te houden en naar de milieustraat te brengen. Vorig jaar haalde ‘Vergroot de hoop’ 617 kuub taxus op. Uit 1 kuub taxus (1 m3) of 50 meter taxushaag kan 1 chemotherapie worden gewonnen.

Bijzonder detail: in 2014 was 52% van het ingezamelde snoeisel afkomstig van begraafplaatsen. Vanwege het onderhoudsarme karakter van de plant wordt hij op die plekken veel gebruikt.

150613 Vergroot de hoop - logoTaxus

De taxus of venijnboom (Taxus baccata) is een conifeer. De plant komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika en een deel van Azië. Bij ons is de taxus in het wild erg zeldzaam geworden.

Voor de tuin is de taxus ideaal. Hij heeft weinig zon nodig, blijft het hele jaar groen en laat zich gemakkelijk snoeien. Zonder snoeien kan de plant of haag wel vijftien meter hoog worden.

Baccatine

De taxus bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor kankerbestrijdende geneesmiddelen. Tussen juni en eind augustus is de concentratie baccatine het grootst, en dan met name in de jonge scheuten.

Saver doet mee

Tot 31 augustus staan in de milieustraat speciale houten kratten voor je taxussnoeisel. Op die manier steunt Saver – samen met de gemeente – de actie ‘Vergroot de hoop’.

  • Voor een zo hoog mogelijk rendement is het van belang dat het snoeisel zo zuiver mogelijk wordt aangeleverd, dus zonder aarde en ander tuinafval.

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen