Rode Kruis Week 14 t/m 20 juni in het teken van AED’s

Foto: Rode Kruis

Deze week kun je een collectant van het Rode Kruis aan de deur verwachten. De jaarlijkse collecte is onderdeel van de Rode Kruis Week die nog tot 20 juni duurt.

De week staat dit jaar in het teken van onnodig dodelijke slachtoffers van hartfalen. Wanneer bij een hartstilstand binnen zes minuten de juiste hulp wordt geboden, is de overlevingskans twee keer zo groot.

De ambulance is er vaak niet binnen die tijd, zodat het slachtoffer die eerste minuten is aangewezen op hulp van omstanders. Veel Nederlanders weten niet wat ze moeten doen in zo’n geval. Wist je dat iedereen een AED, een Automatische Externe Defibrillator, kan bedienen?

  • Bel eerst 112 voordat je op zoek gaat naar een AED.

Cijfers

  • Jaarlijks krijgen zo’n 16.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand.
  • Dat zijn gemiddeld 300 mensen per week.
  • In 49 procent van de reanimaties wordt gebruik gemaakt van een AED.
  • Gebruik van de AED vergroot niet alleen de overlevingskans maar kan ook blijvende schade voorkomen.
  • Na geslaagde reanimaties herstelt 90 procent volledig.

Op veel plekken in Nederland zijn AED-apparaten te vinden. Er hangen naar schatting in Nederland 10.000 tot 20.000 AED’s in openbare gebouwen, winkelcentra en pretparken en bij sportverenigingen.

Wat doet een AED?

Een AED analyseert het hartritme zodra de elektroden aangesloten zijn. Daardoor weet het apparaat precies wat er gedaan moet worden. De AED dient zonodig een schok toe, maar alleen als er sprake is van een hartstilstand. Het apparaat geeft gesproken opdrachten aan degene die de hulp biedt.

Waar hangen AED’s?

Het is belangrijk te weten waar je een AED kunt vinden. Om de vindbaarheid van AED’s te verbeteren, roept het Rode Kruis mensen op zelf AED’s te lokaliseren en te registreren in de gratis EHBO-app van het Rode Kruis. Op je computer kun je locaties van de AED’s hier vinden.

Geld nodig

Voor de app en het landelijke AED-registratiesysteem is geld nodig. Het Rode Kruis verzorgt ook reanimatiecursussen door het hele land, deels met geld van de collecte.

Sms-doneren

Als je geen contant geld in huis hebt, niet thuis bent als de collectant komt of nu al weet dat je het Rode Kruis wilt steunen, sms dan ‘Rode Kruis’ naar 4333. Dat kost je eenmalig 2 euro. Dat bedrag staat op de volgende maandfactuur van je provider.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen