Open Monumentendag in Roosendaal

Emile van Loonhuis, Markt
Emile van Loonhuis, Markt
Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

Komend weekend staat in het teken van de 29e editie van Open Monumentendag. Zowel zaterdag als zondag kun je op tal van plekken het verleden dichtbij laten komen.

Het landelijke thema dit jaar is Kunst & Ambacht.

Ambacht binnen het monument

Een monument is dé plek waar kunst en ambacht samenkomen. Denk aan de architectuur, maar ook aan zaken als het metselwerk, de handgemaakte wandschilderingen, tegeltableaus en glas-in-loodramen.

Vergeet ook niet de ambachtslieden en kunstenaars die ooit hebben gewerkt aan de inrichting: van meubilair tot serviesgoed en van stoffering tot de klokkentoren.

150910 Logo OMDLandelijke aftrap

Vandaag vindt in Bergen op Zoom de landelijke aftrap plaats van Open Monumentendag 2015. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven verricht tijdens een bijeenkomst voor genodigden in Het Markiezenhof de officiële opening.

Bijzondere activiteiten

Op Open Monumentendag draait het niet alleen om het openstellen van monumenten die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. Er worden ook tal van bijzondere activiteiten georganiseerd. Het thema leent zich perfect voor bijvoorbeeld demonstraties oude ambachten.

Activiteiten in Roosendaal

Open Monumentendag is een van de grootste culturele evenementen van Nederland met jaarlijks zo’n 900.000 bezoekers. Circa 5.000 unieke monumenten openen in het tweede weekend van september hun deuren. Gratis! In de gemeente Roosendaal kun je op meer dan dertig plekken een blik in het verleden werpen.

  • Bekijk hier het overzicht van de officiële activiteiten in het kader van Open Monumentendag per gemeente.

Emile van Loonhuis

Een van de panden die je zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur kunt bezoeken, is het Emile van Loonhuis. In 1865 liet Emile van Loon een bestaand woonhuis verbouwen.

Vanaf 1936 was het pand in gebruik als gemeentehuis. De vestibule en het trappenhuis met het glas-in-lood, de tuinzaal en aankleding van de voormalige burgemeesterskamer geven het pand een voorname uitstraling. Oorspronkelijk was het huidige Emile van Loonpark de achtertuin van de familie Van Loon.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen