Examenleerlingen aan het woord #4 – Fabio Kerstens: examen vwo natuurkunde

18 mei 2015, 23:25 examens
fabio kerstens e1432072074438
aangeleverd door Fabio Kerstens
De Roosendaalse Fabio Kerstens is 18 jaar. De Norbertusleerling deed vandaag zijn natuurkunde-examen. "Ik heb op internet naar de antwoorden gekeken en denk ruim een zeven gescoord te hebben."
Eindexamenleerlingen moeten naast de school- en eindexamens ook een zogeheten profielwerkstuk maken. Bij Fabio Kerstens en Koen de Vos ging dat werkstuk, getiteld 'Re-entry', over de terugkeer van een ruimtecapsule in de dampkring.
Het leverde het tweetal een derde plaats op bij de landelijke Jan Kommandeurprijs én een ticket naar het Turkse Izmir waar in april de International Conference for Young Scientists plaatsvond.

André Kuipers

Om alles te weten te komen over de risico's die de terugkeer in de dampkring met zich meebrengt - het is het gevaarlijkste stukje van een ruimtereis - maakten Fabio en Koen een computersimulatie.
In het voorwoord citeren ze André Kuipers die bereid was het profielwerkstuk te bekijken. Een voorlopig hoogtepunt voor Koen en Fabio. Ook Izmir zullen ze niet snel vergeten. Het tweetal won er een zilveren medaille en maakte kennis met scholieren uit 25 landen.

Fabio vertelt

Fabio's interesse ligt duidelijk bij de exacte vakken. Hij heeft naast Nederlands, Engels en Duits wiskunde B, natuurkunde, scheikunde en economie in zijn pakket. Vandaag is hij op de helft van zijn examens.
Hoe ging natuurkunde?
Het examen was te doen, maar er zaten wat lastige vragen tussen. Ik denk het over het algemeen goed gemaakt te hebben, maar loop waarschijnlijk weer een half tot een heel punt mis door slordigheidsfoutjes waarvan je later 'oh ja' denkt.
Enige idee in welke richting het eindresultaat gaat?
Ik denk dat ik op ruim een 7 uitkom. Ik kijk altijd naar de antwoorden online om te zien hoe ik het gedaan heb. Daar heb ik niet zo’n schrik voor: je score is immers ook maar een getalletje.
Van de andere vakken die je tot nu toe gedaan hebt, is wiskunde neem ik aan ook wel goed gegaan.
Ja, daarvoor verwacht ik ongeveer een 8,5 te hebben. Natuurlijk zit hier altijd een ‘foutenmarge’ in, omdat je niet weet hoe men nakijkt en hoe de norm uiteindelijk komt te liggen.
Wat is er zo interessant aan de exacte vakken?
Je leert theorieën en manieren om problemen op te lossen; dat spreekt me erg aan.
Duits en Engels komen er nog aan.
Ja, dat zijn niet mij beste vakken, maar je kunt er niet zoveel voor leren.
Heb je over het algemeen hard geblokt de laatste tijd?
Alles een beetje in een rustig tempo. Ben niet echt hard aan het blokken.
Dus je gaat ervan uit dat je slaagt: hoe ga je het vieren?
Ik denk met een barbecue voor familie en voor vrienden, ook die van de Izmir-reis.
En volgend jaar Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft?
Klopt. Astronomie en ruimtevaart zijn mijn hobby's dus deze studie lag voor de hand.
Het Norbertuscollege heeft toch een sterrenkundeclub?
Ja, daar ben ik in de brugklas meteen bij gegaan. Ik ben dus momenteel voor het zesde jaar actief. [Fabio klinkt ineens een stuk enthousiaster] Op bijna elke bijeenkomst houd ik wel een lezing. De laatste twee jaar – en vooral dit jaar – zit ik in het bestuur van de club. Ik heb dit jaar, samen met enkele anderen, ook de excursie naar de ruimtevaarttentoonstelling Space Expo in Noordwijk georganiseerd.
Wat hoop je met je studie te bereiken?
Ik hoop als ruimtevaarttechnicus bij een bedrijf als NASA of ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, terecht te komen. Maar een andere job in de ruimtevaartindustrie is natuurlijk ook mogelijk. Bijvoorbeeld als raketingenieur. Of misschien word ik ooit zelf wel naar boven geschoten...
Wie is op dat vlak je grote voorbeeld?
Ik denk voor mij Jim Lovell. Lovell heeft vier ruimtevluchten gemaakt, twee keer in een Gemini en twee keer in een Apollo-capsule. Wat mij vooral erg inspireert in deze man, is hoe koelbloedig hij problemen oplost.
Lovell was commandant van de beroemde Apollo 13 maanmissie. In die missie ging alles wat fout kón gaan ook daadwerkelijk fout: 'Houston, we’ve got a problem'. Leuk gezegd, maar je zit wel op 400.000 kilometer van de aarde. Lovell is er toen in geslaagd om dat zinkende schip veilig te laten landen in de Pacific.
Zijn manier van handelen vind ik zeer indrukwekkend. Natuurlijk is Neil Armstrong ook belangrijk - eerste man op de maan, twee ruimtevluchten - maar in mijn ogen heeft Lovell méér betekend voor de ruimtevaart.
Voor ons profielwerkstuk hebben we zelfs contact met Lovell gezocht. Vanuit de VS heeft deze hoogbejaarde Apollo-veteraan gereageerd op onze vragen en zijn ervaringen besproken!

Lees ook: