Grote verschillen tussen gemeenten: boa’s Roosendaal zwaar uitgerust

Foto: youtube

Nu bepaalt de gemeente – na goedkeuring van justitie – hoe buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) de straat op gaan. Vakbond BOA ACP wil dat elke boa dezelfde (wapen)uitrusting krijgt.

De verschillen zijn groot. In Roosendaal is het soms lastig te zien of je een politieagent of een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) tegenkomt, want de boa draagt hier een portofoon, wapenstok, handboeien en een steek- en kogelwerend vest. In Bergen op Zoom en Breda dragen de boa’s niets van dat alles.

Takenpakket

De meest bekende boa is de parkeerwacht. Welke zogeheten geweldsmiddelen boa’s dragen, hangt ook af van hun takenpakket. Het maakt natuurlijk verschil of jij vooral parkeerboetes uitdeelt, leerplichtambtenaar bent of drugsdelicten opspoort.

  • Lees op politie.nl alles over de buitengewoon opsporingsambtenaar

Overigens bleek deze week nog dat ook parkeerwachten soms met behoorlijk agressieve mensen te maken krijgen. De gemeente bedenkt welke (wapen)uitrusting ze hun boa’s willen geven. Als ze kiezen voor bijvoorbeeld handboeien, moet justitie wel goedkeuring geven voor het dragen ervan.

Zware uitrusting

Omroep Brabant ging na wat de boa’s in Brabant dragen. De boa’s in Roosendaal horen bij de zwaarst uitgeruste ambtenaren van Noord-Brabant.

Er zijn maar drie andere gemeenten – Boxtel, Haaren en Veldhoven – waar de boa’s ook portofoon, wapenstok, handboeien en vest dragen. Alleen in Laarbeek en Schijndel doen ze er met een pepperspray nog een schepje bovenop.

Roosendaalse boa’s horen bij de zwaarst uitgeruste ambtenaren van Noord-Brabant

In ruim de helft van de Brabantse gemeenten dragen boa’s geen speciale uitrusting (12) of alleen een portofoon (23). De andere gemeenten kiezen voor een combinatie, zoals een portofoon en steekwerend vest (5 gemeenten).

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen