Lintje voor Vliegende Roosendaler Jan Voeten

Foto: gemeente Roosendaal

Burgemeester Niederer heeft afgelopen zaterdag een lintje uitgereikt. De 62-jarige Jan Voeten uit Roosendaal is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vele verdiensten op het gebied van de luchtvaart.

“Ze hadden me gevraagd voor een interview met een luchtvaartblad in verband met het 25-jarig bestaan van het Vliegend Museum Seppe,” vertelt Voeten. “Een goede list, dat moet ik zeggen. En toen stond daar dus de burgemeester, samen met een flink aantal familieleden, collega’s en vrienden uit de luchtvaartwereld.”

Vliegend Museum Seppe

Voeten kwam in zijn vliegerspak aan op Seppe, want ’s middags zou hij op de Airshow met een collega van het museum een soort demonstratievlucht – een display-vlucht – uitvoeren. Het bleek de meest passende outfit, want de koninklijke onderscheiding heeft alles te maken met Voetens verdiensten voor de luchtvaart.

Al sinds de jaren zeventig is Voeten actief bij diverse vliegclubs in tal van functies. In 1985 richtte hij met een aantal anderen Vliegend Museum Seppe op waar hij – intussen 25 jaar later – nog steeds nauw bij betrokken is.

Luchtziek bij zijn eerste rondvlucht

Voeten groeide op in Bosschenhoofd en kwam als klein jochie al graag op vliegveld Seppe. “Ik heb heel wat uur naar de lucht staan kijken.”

Een groots moment brak aan toen Voeten een rondvlucht won bij een prijsvraag. “Ik was letterlijk in de wolken. Maar ik wás me toch luchtziek.” Voeten lacht: “Ja, dat was even een desillusie. Maar gelukkig ben ik er snel genoeg overheen gegroeid.”

Intussen heeft Voeten al bijna veertig jaar zijn vliegbrevet. Piloot worden zat er niet in. “Ik ben brildragend, en dan lag je er in die tijd bij de eerste selectie al uit.” Voeten haalt zijn schouders op.

Hij ging civiele techniek studeren en werkt al heel wat jaren bij de Schiphol Groep. “Ik ben betrokken bij de ontwikkeling van luchthavens overal ter wereld. Ik werk aan landingsbanen, logistiek, dat soort dingen. Dus ja, tóch in de luchtvaart hè.”

Vliegshows

In zijn vrije tijd organiseert Voeten vliegshows en vliegt hij zelf ook veel. “Vooral met de vliegtuigen van het museum uit de periode 1935-1955. Ik doe ook aan formatievliegen. We trainen in de winter in de polder bij Dinteloord waar weinig bebouwing is. We bootsen luchtgevechten na en proberen nieuwe formaties uit.”

Op 4 mei voert Voeten met drie collega’s van het museum een memorial flight uit. “Dat is zo gegroeid. Om 20.02 uur vliegen we over het eerste monument. Exact negentien minuten later komen we over het zesde en laatste monument in Leerdam. Het feit dat we vliegen met toestellen uit die tijd geeft natuurlijk een extra dimensie.”

Rode draad

Jan Voeten is blij. Blij met de erkenning die de onderscheiding betekent. Blij dat zijn dromen zijn uitgekomen. Maar zoiets gaat toch niet vanzelf?

Voeten lacht: “Nee, het is me niet allemaal komen aanwaaien. Je moet er ook voor werken om dromen te verwezenlijken. Maar één ding is zeker: luchtvaart loopt als een rode draad door mijn leven. Ik kan me een leven zonder luchtvaart niet voorstellen.”

Lees ook:

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen