Morgen spreekt en signeert Jesse Klaver in Het Verboden Rijk

Foto: NPO / DWDD

Morgen brengt Jesse Klaver een bliksembezoek aan Roosendaal. Van 16.00 tot 16.45 uur spreekt hij in Het Verboden Rijk over zijn nieuwe boek.

Dat Jesse Klaver naar Roosendaal zou komen, was al bekend. Maar de invulling van zijn bezoek was niet meteen duidelijk. Gekozen is voor een korte lezing in Het Verboden Rijk over ‘De mythe van het economisme’. Aansluitend is er gelegenheid om vragen te stellen en een signeersessie.

150915 Boekomslag Jesse Klaver

Boeken Top 10

De boodschap van Jesse Klaver: kijk verder dan de cijfers. Hij veegt de vloer aan met het heersende marktdenken en zijn bevlogenheid wekt veel sympathie.

Ook al wil Klaver verder kijken dan de cijfers, het is toch leuk te melden dat zijn boek na verschijning direct de Boeken Top 10 (non-fictie) binnenstormde. En wel op de vijfde plek, waar hij nog altijd staat.

Kritiek op de inhoud

Met de verkoop gaat het dus goed. Maar inhoudelijk? “Zo mager als een fotomodel”, aldus Frank Kalshoven in de Volkskrant. De hoofdstukken over zijn jeugd in Roosendaal lezen prettig maar zijn tegelijk het minst relevant. En mag je van een partijleider – naast kritiek – ook geen goed doortimmerde visie mét alternatieven verwachten? Paul Rosenmöller, tot 2002 partijleider van GroenLinks, had het ooit over ‘kwaliteitsoppositie’ die zich kenmerkt door ‘realistische alternatieven’. En daar ontbreekt het volgens nogal wat recensenten aan.

Klaartje Koenraad: ‘Leuke nieuwe vlam’

Klaartje Koenraad, fractievoorzitter GroenLinks Roosendaal, is blij met Jesse Klaver. “Zijn felle optreden tegen de bankdirecteuren, het feit dat Jesse hamert op de keerzijde die economische groei met zich meebrengt: ik kan niet anders zeggen dan dat hij een punt heeft. Wij moeten, zoals hij zegt, meer kijken naar kwaliteit.”

Sinds Jesse Klaver in mei de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer leidt, heeft GroenLinks honderden nieuwe leden gekregen, vertelt  Koenraad. “Dat zegt nogal wat. Want leden zijn mensen die – méér nog dan de stemmers – in je geloven en zich bij de partij betrokken voelen. Klaver is een leuke nieuwe vlam die het goed doet.”

Speelt Klavers uiterlijk, zijn kleedstijl à la Matthijs van Nieuwkerk en zijn dito manier van spreken daarbij een rol? “Kijk, mensen moeten nog steeds stemmen vanwege de inhoud vind ik. Maar dat Jesse er leuk uitziet, ach, dat is mooi meegenomen. Hoort ook wel een beetje bij deze tijd.”

‘Den Haag een ingeslapen zootje’

Terug naar de inhoud. Een deel van de kritiek gaat over Klavers jeugdigheid. Hij zou te jong en te onervaren zijn. Dat wijst Koenraad van de hand: “Ik vind dat jonge mensen als Jesse een kans moeten krijgen, want als je het mij vraagt, is het daar in Den Haag wel een beetje een ingeslapen zootje.”

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen