Oppositie Roosendaal wil politieke speelruimte terug

Foto: Goodness Shamrock / Flickr cc by-3.0

De oppositie heeft het gevoel te weinig gehoord te worden. Met de weigering om het debat over de Kadernota aan te gaan, hebben ze een stevig signaal afgegeven.

De fractievoorzitters van D66, GroenLinks, Nieuwe Democraten, PvdA en VLP aan het woord.

‘Kadernota moet van de gemeenteraad zijn’

“Als gemeenteraad moeten we keuzes kunnen maken”, stelt Michel Yap (PvdA). “Wethouder Theunis gaf letterlijk aan dat de Kadernota politiek potdicht zit. Dan is dus ieder debat over de Kadernota bij voorbaat kansloos en valt er niets te kiezen. En dat terwijl de Kadernota iets van de raad hoort te zijn.”

“Wel een kritische kanttekening richting de coalitiepartijen, want zij hebben dit geaccepteerd van het college en vóór de Kadernota gestemd.” Maar verder ziet Yap de actie vooral als een protest tegen het feit dat het college de raad te vaak voor het blok zet, zoals nu ook weer met de Kadernota.

“We hadden begrip voor de reacties van de coalitiepartijen op ons statement hoor, maar kijk naar het achterliggende verhaal. Laten we daar iets aan doen en dan vooral verdergaan met ons werk voor een sociaal, duurzaam en evenwichtig Roosendaal.”

‘Politiek statement niet persoonlijk’

Maarten Vermeulen (D66) benadrukt dat de partijen gezamenlijk hun punt gemaakt hebben, maar wel vanuit ieders eigen gedachte. “Wat ons betreft: tijdens de behandeling van de Kadernota in de commissievergadering kregen we het idee dat de financiële koers gezet werd zonder politieke speelruimte.”

“En dan moet je een politiek statement kunnen maken. Dat is uiteraard niet persoonlijk. Ik kan me dan ook niet vinden in de woorden ‘conflict’ en ‘ramkoers’ die BN/DeStem gebruikt. Wél vonden we het nodig een krachtig signaal te geven, maar specifiek in de aanpak van de Kadernota door het college.”

En nu, de hei op? “Ik weet niet of zo’n ‘heisessie’ nodig is. Ik ben blij dat de burgemeester zijn betrokkenheid toont en dit oppakt. Maar daarna willen we gewoon door met onze politieke mening geven, constructief bijdragen aan de Roosendaalse politiek en zo onze achterban goed vertegenwoordigen.”

‘Tegengas maakt je sterker’

Voor de Nieuwe Democraten neemt raadslid Pieter Beesems even de honneurs waar. “Waar het om gaat: we willen constructief meedenken en meewerken aan Roosendaal. Dat moeten we samen doen. En als je dat gevoel van ‘samen’ langzaamaan kwijtraakt, moet je ergens een statement maken.”

“De Kadernota was het moment, want daarbij hadden we sterk het gevoel dat het college amper plannen had, maar er wel van uitging dat we zouden tekenen. Wij geven graag onze mening als er concrete plannen zijn. En dan heeft de raad nog alle ruimte om wijzigingen voor te stellen.”

“In feite is het jammer dat we in een systeem zitten waarin je een coalitie en een oppositie hebt. We moeten samen doen wat goed is voor Roosendaal, en daarbij altijd kritisch blijven. Van tegengas geven, maar óók van tegengas krijgen word je alleen maar sterker.”

‘Raadsvergaderingen leveren te weinig op’

Klaartje Koenraad (GroenLinks) stoort zich aan het feit dat de raadsvergaderingen soms weinig opleveren. “Wij houden elkaar in de raadzaal lekker bezig: partijen onderling, en partijen en college. Met na een lange avond soms maar een minimale verandering van de voorstellen.”

“We zouden die tijd heel goed anders kunnen gebruiken. Denk aan werkbezoeken en thema-avonden op locatie. Luisteren wat in de praktijk gebeurt.”

Koenraad heeft het idee dat het gezamenlijke signaal is aangekomen en ziet nu al resultaat. “Ik heb nu al veel meer echt inhoudelijke en ook persoonlijke gesprekken gehad met verschillende raadsleden over wat we willen dan in de laatste vijf jaar.”

Jos Heeren (VLP) laat weten: “Wij willen niet inhoudelijk reageren.”

Lees ook:

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen